Recepty na vánoční cukroví bez vajec


Snad vám přijde vhod několik osvědčených receptů na vánoční cukroví bez vajec. Hodí se ke všem slavnostním příležitostem. Dobře upečené cukroví se jen rozplývá na jazyku a udělá jistě radost všem, kteří ho dostanou.

Obláčky
6 dl hladké mouky
200 g másla
1/8 l šlehačky
Uhněteme těsto, které necháme asi 1/2 hodiny uležet. Potom ho rozválíme a vykrájíme formičkami na malé kousky. Pečeme na plechu dorůžova ve středně vyhřáté troubě (při 150°C asi 5 minut). Při pečení musíme cukroví neustále kontrolovat, a jestliže nám trouba nepeče stejnoměrně, musíme vyndat ty kousky, které se již upekly. Nafouklé obláčky ještě zatepla obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali trochu vanilkového cukru pro pěknou vůni.

Linecké cukroví
400 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
250 g másla
mléko
Uhněteme těsto a necháme ho několik hodin uležet (může být i přes noc). Poté ho rozválíme a formičkami vykrájíme malé kousky, které pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 5-10 minut. Správně upečené cukroví poznáme tak, že po otočení má zespodu nazlátlou barvu. Při pečení ho samozřejmě musíme neustále hlídat, neboť v každé troubě se peče trochu jinak. Nakonec ho ozdobíme karobovou polevou (viz recept níže), slepíme marmeládou apod.

Karobové trojhránky
Do těsta na linecké cukroví přidáme 2 pl karobu a rozválené těsto rozkrájíme na čtverečky asi 5x5 cm velké. Plníme ořechovou nádivkou (200 g strouhaných ořechů povaříme v 1 dl mléka, po chvíli přidáme trochu krupice a 1 vanilkový cukr) a překládáme tak, aby nám vznikly trojhránky. Pečeme podobně jako linecké cukroví.

Rohlíčky
250 g másla
250 g hladké mouky
120 g cukru
200 g strouhaných oříšků
citronová kůra
vanilka (nebo vanilkový cukr)
Uhněteme těsto a necháme ho několik hodin uležet (může být i přes noc). Poté ho rozválíme na rohlíčky, které pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 5-10 minut. Správně upečené cukroví poznáme tak, že dostane matnější barvu. Při pečení ho samozřejmě musíme neustále hlídat, neboť v každé troubě se peče trochu jinak. Nakonec ho můžeme ozdobit karobovou nebo citronovou polevou, slepit marmeládou apod. I do tohoto těsta můžeme přidat 1-2 polévkové lžíce karobu a tím získat další druh cukroví.

Jablkový koláč s vlašskými ořechy
2,5 dl strouhaných jablek
2 dl krupice
2 dl cukru
1 dl oleje
1/2 - 1 dl jogurtu
2 dl hrubě mletých ořechů
1 dl rozinek
1 prášek do pečiva (nebo jedlou sodu)
2 dl mléka
Rozinky namočíme ve vodě aby nabobtnaly, a pak je rozkrájíme na malé kousky. Smícháme všechny přísady a pečeme při 175°C na malém vymoučněném plechu asi 1/2 hodiny. Koláč ozdobíme jednoduchou karobovou polevou.

Anýzové tyčinky
250 g hladké mouky
120 g másla
120 g cukru
4 pl jogurtu
2 pl mletého anýzu
celý anýz
Z těsta vyválíme tenký váleček silný asi jako malíček. Šikmo ho nakrájíme, pomažeme jogurtem a posypeme celým anýzem. Pečeme na vymaštěném plechu při 175°C asi 15 - 20 minut. Po upečení špičky namáčíme v karobové polevě.

Karobová poleva
120 g kokosového tuku nebo másla
120 g cukru
1 pl karobu
5 pl mléka
2 pl solamylu
Rozmíchat a krátce povařit. Jestliže se poleva srazí, můžeme přidat trochu teplé vody.

Jednoduchá karobová poleva se získá smícháním:
1 dl mléka
1 dl cukru
1 dl karobu

Nugátová poleva
2 dl lískových oříšků
1 dl cukru
1/2 dl mléka
Oříšky krátce opražíme v troubě a jemně umeleme. Povaříme mléko s cukrem, až je cukr zcela rozpuštěný. Přidáme ořechy a necháme vychladnout.

Citronová poleva
1 dl moučkového cukru
1/2 dl citronové šťávy
solamyl
Rozmícháme moučkový cukr a citronovou šťávu, asi 3 minuty povaříme a zahustíme trochou solamylu.

Tyčinky s citronovou polevou
120 g hladké mouky
120 g másla
120 g cukru
120 g jemně mletých ořechů
trocha skořice
Uhněteme těsto, vyválíme tyčinky, které pečeme na vymaštěném plechu při 175°C asi 20 minut. Ozdobíme citronovou polevou.

Karlovarské preclíčky
300 g hladké mouky
160 g másla
10 g moučkového cukru
30 g droždí
1/2 l mléka
špetka soli
Zaděláme těsto a necháme ho na teplém místě 30 minut kynout. Vyválíme preclíčky a na vymazaném plechu je necháme opět 15 - 20 minut kynout. Pečeme při 165°C a zdobíme např. nugátovou polevou.

Kokosky
250 g strouhaného kokosu
300 g moučkového cukru
4 dl mléka
1 dl sušeného mléka
citronová kůra
vanilka
Zamícháme těsto (mléko přidávat postupně) a na vymaštěný plech ho dáváme asi po dvou čajových lžičkách. Pečeme při 120°C asi 5 minut. Kokosky sundáme ještě teplé z plechu, aby se nám nepřilepily.

Zdobená kolečka
230 g rozpuštěného tuku (másla)
70 g cukru
2 pl jogurtu
350 g hladké mouky
Těsto dobře uhněteme a pak ho vytlačujeme skrz ozdobnou trubičku (na šlehačku nebo těsto) na plech tak, abychom utvořili kolečka. Pečeme asi 10 - 20 minut při 175°C a hotové spojujeme džemem.

Šátečky s marmeládou
250 g tuku
2 pl jogurtu
1 pl vody
1 pl citronové sťávy
250 g hladké mouky
Těsto vypracujeme a necháme v chladu 24 hodin uležet. Pak ho vyválíme a nakrájíme na čtverečky asi 10 cm velké. Střed pomažeme džemem a rohy přeložíme do středu, kde je slepíme. Takto vytvořené košíčky pečeme zprudka v troubě a ještě horké obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Medvědí tlapky
350 g hladké mouky
260 g másla
250 g cukru
120 g strouhaných oříšků nebo mandlí 50 g karobu
špetka mletého hřebíčku a skořice
Uhnětené těsto necháme den v chladu odpočívat. Vykrájené kousky pečeme asi 10 minut při 175°C. Zdobíme podle potřeby polevou s ořechy nebo marmeládou.

Mandlová kolečka
250 g hladké mouky
150 g másla
70 g cukru
50 g mletých mandlí
4 pl jogurtu
Uhněteme těsto a necháme den uležet. Vyválíme a vykrajujeme kolečka - polovinu s dírou uprostřed. Pečeme 5 - 10 minut při 175°C na vymaštěném plechu. Vykrojené kousky pak namáčíme v karobové polevě a zdobíme mandlemi, ořechy nebo krémem.

Ořechové bochánky
100 g hladké mouky
250 g cukru
120 g másla
120 g ořechů
1 čl vody
Uhnětené těsto pečeme ve formičkách a vyklopené a vychladlé zdobíme karobovou polevou.

Košíčky
500 g mouky
360 g másla
180 g cukru
4 pl jogurtu
1 dl mletých ořechů nebo bílého máku
Těsto vyválíme a pečeme ve formičkách na košíčky.
1. náplň
Do košíčku dáme kompotované ovoce nebo čerstvé hrozny a zalijeme vanilkovým pudinkem.
2. náplň Košíčky plníme ořechovou nádivkou a karobovou polevou. Ozdobíme oříšky.

Za recepty děkuji Tattvovi ( www.vaisnava.cz )
Little John ( www.sweb.cz/mystiq-cz )

nahoru