Sladkosti z Džagannáthovy vegekuchařky


(celá Džagannáthova vegekuchařka je ke stažení v rubrice KNIHY)


Sladké ovesné kuličky

1/4 kg ovesných vloček
125 g másla
1/4 l kokosu
125 g moučkového cukru
1/2 balíčku vanilkového cukru
1 dl karobu
asi 1,5 dl vody
kokos na obalení

Všechny přísady důkladně promíchejte, aby se vytvořilo řidší těsto. Nechte v chladu asi 1 den odstát (může být i déle), aby se vločky nasákly. Vyválejte kuličky a obalte je v kokosu.


Ovesné koláčky

180 g másla
250 g cukru
asi 1 dl mléka
250 g mouky
1/2 čl soli
1 čl jedlé sody
250 g ovesných vloček
150 g rozinek

Smíchejte máslo, cukr a mléko a dobře promíchejte. Vmíchejte mouku, sodu, sůl, ovesné vločky a rozinky. Vše dohromady pak vypracujte na hustší těsto. Rozdělte na 12 kuliček a dejte je na vymaštěný plech. Pečte asi 10 minut ve středně rozehřáté troubě, potom nechte alespoň dalších 10 minut na plechu vychladnout.


Mandlové koláčky

100 g másla
100 g mouky
70 g cukru
3 pl mletých mandlí
12 celých mandlí
kapku mandlové tresti

Předehřejte si troubu na 180°C. Smíchejte vše kromě celých mandlí. Když je to vše dobře promícháno, udělejte 12 kuliček. Každou kuličku v dlaních dobře stlačte a doprostřed vložte celou mandli. Položte kuličky na nevymaštěný pekáč a pečte 10 - 12 minut, dokud koláčky na okrajích nezezlátnou.


Halva

650 ml vody nebo mléka, nebo polovinu od každého
300 g cukru
10 šafránových snítek (nemusí být)
1/2 čl strouhaného muškátového oříšku
35 g rozinek
35 g lískových nebo vlašských ořechů (podle volby), světle opražených a nasekaných nahrubo
200 g másla
225 g pšeničné krupice

V hrnci smíchejte vodu (nebo mléko) s cukrem, šafránem a muškátovým oříškem a vařte 1 minutu. Přidejte rozinky, snižte přívod tepla a nechte povařit. V jiném hrnci rozpusťte máslo. Přidejte krupici a za stálého míchání dřevěnou vařečkou ji smažte asi 10 až 15 minut, dokud krupice není zlatohnědá a nevydává ořechové aroma. Snižte plamen. Nyní pomalu jednou rukou přilévejte do krupice slazenou vodu či mléko, zatímco druhou rukou stále mícháte. Směs začne prskat, jakmile tekutina přijde do styku s rozpálenou krupicí. Chvíli rychle míchejte, abyste rozmělnili případné hrudky. Přidejte ořechy. Přikryjte a zvolna vařte 2 až 3 minuty, dokud se veškerá tekutina nevsákne do krupice a směs se neodděluje od hrnce. Nakonec halvu několikrát rychle zamíchejte. Podávejte při pokojové teplotě, ozdobenou různým ovocem, které můžete zamíchat i do halvy.


Dvoubarevné burfi

1. díl:
5 dl sušeného mléka
1,5 dl mléka
150 g másla
1 dl cukru
1 vanilkový cukr

2. díl:
4 dl sušeného mléka
1,5 dl mléka
150 g másla
1,2 dl cukru
1/2 dl karobu

1. díl:
Rozmíchejte máslo, mléko a cukr a přiveďte k varu. Krátce povařte a vypněte vařič. Přidejte vanilkový cukr a dobře rozmíchejte. Potom za stálého míchání přidejte sušené mléko a důkladně zamíchejte, abyste odstranili hrudky. Teplé nalijte na malý plech nebo hluboký podnos o rozměrech asi 20 x 20 cm a rovnoměrně rozprostřete, aby vrstva byla asi 1 - 2 cm silná.

2. díl:
Rozmíchejte máslo, mléko, cukr a karob a přiveďte k varu. Krátce povařte a vypněte vařič. Za stálého míchání přidejte sušené mléko a důkladně zamíchejte. Nalijte jako další vrstvu na první díl, rozetřete a nechte rovněž vychladnout. Před podáváním nakrájejte na kostky.


(celá Džagannáthova vegekuchařka je ke stažení v rubrice KNIHY)

nahoru